Viral Gündem

Gündemin en çok arananları, tıklananları ve konuşulanları.

__________________________________________________________________



     Yazmak kolaydır. Tek yapmanız gereken yazmaya başlamak, yazmayı bitirmek ve iyi olduğuna emin olmak.
      İşte size nasıl daha iyi olabileceğinize yönelik yirmiiki ipucu.





 

#1 Bir karaktere başardığı şeylerden çok başarmayı denediği şeyler nedeniyle hayran olursunuz.

#2 Yazması zevkli olanı değil, okuyucuya/izleyiciye ilgi çekici geleni yazmalısınız. İkisi birbirinden çok farklı şeyler olabilir.

#3 Bir temayı işlemek için yazmak önemlidir, fakat sonuna gelmeden bir öykünün ne olduğunu göremezsiniz. Bitirdiniz mi? Baştan yazın.

#4 Bir zamanlar ____varmış. Her gün ____olurmuş. Bir gün başka  ____olmuş. Böyle olunca ____ olmuş. O öyle olunca ______ olmuş. Sonunda _______olmuş.

#5 Yalınlaştırın. Odaklayın. Benzer karakterleri birleştiririn. Dolambaçlı yolları bırakın. Kıymetli kısımları kaybediyorsunuz gibi gelecektir fakat bu elinizi rahatlatacaktır.

#6 Karakterinizin en iyi yaptığı, rahat olduğu şey nedir? Tam tersinin başına gelmesini sağlayın. Nasıl başa çıkacaklarına bakın.

#7 İşin ortasını yazmadan bir son bulun. Cidden. Bitirişler zordur, önceden hazırlayın.

#8 Öykünüzü bitirin, kusursuz olmasa da boş verin. Bir dahaki sefere daha iyisini yaparsınız.

#9 Tıkandığınızda, bir sonraki olayın ne olmasını istemediğinizi yazın. Bir çok sefer önünüzü tıkayan şeyi görebilirsiniz.

#10 Beğendiğiniz öyküleri kenara ayırın. Beğendiğiniz kısımlar biraz da sizi anlatır. Kullanmadan önce bunu kavrayın.

#11 Kağıda dökerek düzeltin. Mükemmel bir fikri bile, eğer kafanızda kalırsa kimseyle asla paylaşamazsınız.

#12 Akla gelen ilk fikri, göz ardı edin. İkinciyi, üçüncüyü, dördüncüyü, beşinciyi. Bariz olanı yazmayın. Kendinizi şaşırtın.

#13 Karakterlerinizin kendilerine ait fikirleri olsun. Edilgen/uysal bir karakter yazmayı tercih ediyor olabilirsiniz, çünkü yazması kolaydır .Ancak bu okuyucu/izleyici için ilgi çekici değildir.

#14 Neden bu öyküyü anlatmalısınız? İçinizde yanan ve alevleriyle öyküyü besleyen nedir? İşin özü budur.

#15 Eğer karakteriniz siz olsaydınız, nasıl hissederdiniz? Dürüstlük, olağandışı durumlarda okuyucuya/izleyiciye güvenilirlik sağlar.

#16 İşin ucunda ne var? Karakteri desteklememiz için bir neden verin. Başaramazsa ne olacak? Başaramaması ihtimalini yüksek tutun.

#17 Yazdığınız hiçbir şey boşa gitmiş sayılmaz. Eğer ileri götüremiyorsanız, bırakın ve başka bir şeye geçin, günün birinde işinize yarayacaktır.

#18 Kendinizi tanımalınız, kusursuz öykü ile batırdığınız arasındaki farkı bilin.

#19 Karakterlerinizin başını rastlantılar sonucu belaya sokmak harikadır, onları rastgele kurtarmak ise hile yapmaktır. (deux ex machina)

#20 Uygulama: Beğenmediğiniz bir filmin/kitabın yapı taşlarını alın. Seveceğiniz şekle nasıl dönüştürebilirsiniz?

#21 Karakterleri/içinde bulunulan durumları özdeşleştirmelisiniz. Daima serinkanlı ve havalı yazamazsınız. Neden öyle davrandıklarını açıklamalısınız?

#22 Son olarak öykünüzün özü nedir ve bunu en kısa yoldan nasıl anlatabilirsiniz? Eğer bunu biliyorsanız, buradan yola çıkarak geliştirebilirsiniz.


ENTELKUARK

Blogger tarafından desteklenmektedir.

- Copyright © 2013 ViralGündem - Designed by CagatayZ -